Enzimi u israni svinja


Aditivi na bazi enzima koriste se dugi niz godina u ishrani životinja. Posle enzima fitaze koji se koristi za bolju iskoristivost fosfora u hrani za životinje, na tržištu su se pojavili takozvani NSP enzimi (NSP-neskorobni polisaharidi). NSP enzimi naročito su postali aktuelni kako su na svetskom tržištu poskupeli izvori energije u hrani za životinje.

 Neskrobni polisaharidi predstavljaju ugljene hidrate koji ulaze u satav ćelijskih zidova biljaka, često se nazivaju i sirova vlakna. U sastav NSP ulazi nekoliko različitih segmenata: celuloza, hemiceluloza (arabinoksilan, ksilan, β-glukan...) i pektin. Hraniva kao što su ječam, pšenica, tritikale, suncokretova sačma su bogata ovakvim jedinjenjima. Upotrebom zrna žitarica na bazi ječma, tritikala i pšenice u obroku preko neophodna je upotreba enzima.

 U zrnu žitarica (kukuruz, žito, ječam, tritikale...) i drugim biljnim hranivima sadržaj NSP se kreće od 5-35%.

 Svinje ne poseduju enzime za razgradnju neskrobnih polisaharida usled čega oni postaju neiskorišteni izvor energije koji biva izbačen iz organizma i do slabijeg iskorištenja skroba, proteina, masti. Povećan viskozitet u crevnom traktu kod životinja usled korišćenja hraniva kao što su ječam, pšenica, tritikale, suncokretova sačma dovodi do slabije pasaže hrane i otežanog usvajanja hranljivih materija. Svinje su u ovom slučaju podložnije crevnim infekcijama, a usled povećane apsorpcije vode izazvane prisustvom NSP sirovih vlakana, životinje pojačano konzumiraju vodu što ima za posledicu pojavu mokre i lepljive prostirke koja može biti veliki problem u objektima. Sve ovo dovodi do niza problema, pada proizvodnih rezultata, pada profitabilnosti i ekonomskih gubitaka u stočarskoj proizvodnji. Hraniva kao što su ječam, pšenica, tritikale koriste se u ishrani svinja, i hraniva koja pojeftinjuju smešu, ali za njihovo veće učešće u kompletnom obroku  neophodna je primena enzima.

 HRANA PRODUKT DOO na tržište je izbacila dva proizvoda, dopunske mineralne smeše za ishranu svinja:

 * PREMIA 4% PLUS  i

* PREMIA 3%

 Ovi proizvodi pored enzima fitaze sadrže i NSP enzime:

 1. celulazu

2. β-glukanazu

3. ksilanazu

 Upotrebom enzima u ishrani svinja postiže se višestruka korist:

 - poboljšava se iskorištavanje hraniva kao što su ječam, pšenica, tritikale, suncokretova sačma razgradnjom neskrobnih polisaharida;

- povećava se profitabilnost i kvalitet proizvodnje;

- bolji zdravstveni status životinje.

* NOVI PROIZVOD *

PRO-VIT premiksi za svinje

Ekipa stručnjaka HRANA PRODUKT-a razvila je recepture za proizvodnju novih vitaminsko mineralnih premiksa za svinje. U pitanju su izuzetno kvalitetni premiksi i slobodno možemo reći najkvalitetniji na našem tržištu.